AMERICANINDEPENDENCEFILM FESTIVAL

ФЕСТИВАЛЬ АМЕРИКАНСЬКОГО КІНО “НЕЗАЛЕЖНІСТЬ”– 2024 ОГОЛОСИВ ПРОГРАМУ

13-й фестиваль американського кіно “Незалежність” з 9 травня у Києві, Львові та Одесі покаже добірку фестивальних інді-гітів, що розповідають про сучасність Америки, її розмаїття та цінності і демонструють силу незалежної думки та свободи слова.

Illustration

Традиційно, програма складається з трьох секцій: ігрові фільми, документальні стрічки та ретроспектива, присвячена видатним американським режисерам сучасності.
Відкриє фестиваль Гран-Прі кінофестивалю Sundance 2024 року, потужна і водночас тендітна документальна робота про боротьбу і пристрасть у світі, що руйнується через війну, cтрічка Порцелянова війна (Porcelain War).  Цей фільм – спільна робота американця Брендана Белломо і харків’янина Слави Леонтьєва про українських художників-керамістів Славу, Аню та Андрія, які з початком війни вирішують залишитися і боротися, змагаючись із солдатами, на яких вони перетворилися. Журі фестивалю Sundance відзначило роботу “за важливий голос зсередини жорстокої війни в Україні, який закликає піклуватися про тих, хто готовий віддати власне життя, щоб зберегти гуманність у собі та в інших”На фестивалі відбудеться українська прем’єра фільму за участі частини команди.
Цього року в фокусі фестивалю “Незалежність” ретроспективи – доробок братів Коенів: фільми з різних періодів спільної творчості унікального дуету Джоеля та Ітана Коенів, які дійсно стали зіркам американського інді. До ретроспективи увійшли три фільми, що демонструють жанрове розмаїття творчого дуету: комедія про викрадення Виховання Аризони (Raising Arizona), перший культовий фільм епохі інтернету Великий Лебовскі (The Big Lebowski) та легендарна стрічка Старим тут не місце (No Country for Old Men) - володар одразу чотирьох премії “Оскар”.
Основна програма охоплює гучні ігрові та документальні релізи 2023-2024 років, до неї увійшли фільми від відомої студії А24, гіти міжнародних фестивалів, таких як Sundance та Berlinale. Завдяки співпраці з компаніями Film Independent та American Film Showcase фестиваль представить насичену документальна програму з безкоштовними показами обраних фільмів.

ОСНОВНА ІГРОВА ПРОГРАМА СКЛАДАЄТЬСЯ З ПʼЯТЬОХ СТРІЧОК:
Минулі життя (Past Lives) один з найгучніших фільмів 2023 року, історія однієї зустрічі у Нью-Йорку після двадцятирічної розлуки від студії А24;Я бачив тебе уві сні (Dream Scenario) – комедія на межі горору від студії А24, де Ніколас Кейдж виступив продюсером та зіграв головну роль; Кухня (La Cocina) стильна чорно-біла стрічка з основного конкурсу Берлінале з Руні Марою в головній ролі; Усі ґрунтові дороги на смак солоні (All dirt Roads taste of salt) поетичне кіно від студії А24 про життя родини з Місісіпі;Доросле життя (Adults) – ніжне драмеді про дорослішання з Майклом Серою.

ДОКУМЕНТАЛЬНА ПРОГРАМА ЗІБРАЛА СТРІЧКИ НА ГОСТРІ СОЦІАЛЬНІ ТА КУЛЬТУРНІ ТЕМИ:
32 Звуки (32 Sounds) досліджує елементарне явище звуку і обіцяє назавжди змінити ваше слухове сприйняття;Маестра (Maestra) знайомить глядачів з пʼятьма диригентками і ламає стереотип “не жіночої” професії; Вибір зброї: історія Ґордона Паркса (A Choice of Weapons: Inspired by Gordon Parks) розповідає, як творчість одного фотографа вплинула на цілі покоління кольорових меншин у Штатах; Майстер світла (Master of light) – фільм про художника, колишнього увʼязненого, який розвинув свої художні здібності за ґратами; Ми годуємо людей (We Feed People) розповідає про роботу міжнародної гуманітарної організації World Central Kitchen, яка забезпечує їжею людей, що постраждали від війни та катаклізмів; Народ Лакота проти Сполучених Штатів (Lakota Nation vs. United States) осмислює тему колоніалізму та вигнання корінних громад з американських земель; За межами утопії (Beyond Utopia) – історія численних сімей, які ризикують життям, щоб втекти з деспотичної Північної Кореї; Інше тіло (Another Body) – моторошна історія про сучасні діпфейк-технології у порно – досвід однієї американської студентки; Проти всіх ворогів (Against All Enemies) – фільм про екстремістські рухи під керівництвом колишніх військових ветеранів і загрозу демократії, яку вони несуть; Нове покоління: ґейм-революція (The New Americans: Gaming a Revolution) – документальна робота від режисерки “Мепплторна” про вплив ґеймифікованих сервісів на фінанси та суспільство. 
Більше інформації про кожен з фільмів

ОНЛАЙН МАЙСТЕР-КЛАСИ У ТРАВНІУ травні фестиваль “Незалежність” спільно з America House та American Film Showcase представить серію відкритих онлайн майстер-класів AIFF Talent Meeting від досвідчених американських фахівців кіно. Програма буде цікава майбутнім режисерам, студентам і всім, хто хоче більше дізнатися про створення документальних та ігрових фільмів.
АБОНЕМЕНТИЦього року Фестиваль американського кіно “Незалежність” впровадив безкоштовні спеціальні абонементи для військових. Більше про спеціальні та глядацькі абонементи.
ПОКАЗИ У КИЄВІ, ЛЬВОВІ ТА ОДЕСІЗ 9 травня покази американського кіно відбудуться у кінотеатрі “Жовтень” (Київ) , а також у Львові та в Одесі: Львів – кінотеатр “Планета Кіно” (Forum Lviv) та America House у Львові (вул. Академіка Гнатюка. Одеса – America House в Одесі та інші локації.

IllustrationIllustration
IllustrationIllustration
Illustration
Illustration
IllustrationIllustration
IllustrationIllustration
IllustrationIllustration